Cybercriminaliteit

Goed nieuws: sinds 1 februari van dit jaar is er een strafvorderingsrichtlijn cybercrime. Dit betekent dat de officier van justitie nu een richtlijn heeft voor de hoogte van de strafeis in cybercriminaliteitszaken. Iets wat voorheen niet zo was. Bent u slachtoffer van cybercriminaliteit? Wij vertellen wat een recherchebureau voor u kan doen.

De nieuwe strafvorderingsrichtlijn cybercrime speelt in op nieuwe vormen van criminaliteit waar burgers, bedrijven en overheden slachtoffer van kunnen worden. En u dus ook. Steeds meer apparaten zijn aangesloten op het internet en wisselen gegevens uit. Gegevens waar criminelen mee aan de haal kunnen gaan. Met deze nieuwe richtlijn kan een officier van justitie bepalen wat voor straf hij eist.

De richtlijn bestaat uit vier categorieën:

  • Cybercrime in de relatiesfeer (ex-partners, ex-werknemers, etc.).
  • Cybercrime met als oogmerk diefstal van vermogen (diefstal internetbankieren, art. 139d Sr, crypto/ransomware).
  • Cybercrime met als oogmerk het overnemen van gegevens ((bedrijfs)spionage, tentamenfraude, etc.).
  • Cybercrime met een ideologisch (niet zijnde terroristisch) oogmerk (DDos, art. 350a Sr, defacing)

(Bron: OM)

Wat betekent dit concreet?

U kunt bijvoorbeeld denken aan een ex-partner die u stalkt en namens u belastende berichten op uw sociale media-account(s) plaatst. Of een oud-werknemer die het concurrentiebeding schendt door informatie uit uw bedrijfssysteem te stelen en door te spelen aan uw concurrent. Ook ransomware (gijzelsoftware) die uw computer infecteert, valt onder deze richtlijn. Maar wat kunt u doen als u slachtoffer bent van een van deze vormen van criminaliteit?

Schakel een recherchebureau in

Uiteraard moet u altijd aangifte doen bij de politie als u slachtoffer bent van een strafbaar feit. Op die manier kan het Openbaar Ministerie de dader vervolgen en een straf eisen. Helaas kan de politie wat lichtere zaken uit tijdgebrek niet altijd meteen oppakken. Ook is er soms niet genoeg bewijs om een onderzoek te starten. Een recherchebureau kan u dan uit de brand helpen. U kunt bij ons terecht voor allerlei zaken op het gebied van (cyber)crime.

Denk aan:

Uitgebreid onderzoek naar cybercriminaliteit

Als recherchebureau gaan we meteen voor u aan de slag. U hoeft dus niet weken of zelfs maanden te wachten. Onze ervaren rechercheurs doen uitgebreid onderzoek en we zetten als dat nodig is ook een observatieteam in. Wij stellen vervolgens een uitvoerige rapportage op die u kunt gebruiken voor uw (aanvullende) aangifte bij de politie en een eventuele rechtszaak.

Slachtoffer van cybercrime? Schakel ons nu in

Bent u slachtoffer van cybercriminaliteit en wilt u advies of direct geholpen worden? Ons team staat voor u klaar. Ook in de avonduren en het weekend. Neem nu contact op, dan plannen we zo snel mogelijk een intake in.