Stalking strafbaar

Wordt u of iemand die u kent gestalkt? Wij hopen u met deze blog verder te helpen. We geven antwoord op de vraag of stalking strafbaar is, leggen uit wat de wetten en regels precies zijn en wat u als slachtoffer het beste kunt doen.

Stalking is het stelselmatig lastigvallen van een persoon, bijvoorbeeld door achtervolging, steeds contact op te nemen of soms door bedreiging. De dader kan verschillende motieven hebben. Denk aan het niet willen accepteren dat een relatie beëindigd is, het nemen van wraak na bijvoorbeeld een ontslag of een heftige onbeantwoorde verliefdheid. Ook komt het voor dat iemand in een psychose belandt en gaat stalken. De meeste stalkers zijn echter ex-partners die geobsedeerd zijn door hun ex en niet willen accepteren dat de relatie over is.

Stalking zet uw leven op zijn kop

Stalking, in welke vorm dan ook, kan uw leven flink overhoop halen. U kunt angstig, nerveus of prikkelbaar worden en last krijgen van slapeloosheid. Uw gevoel van veiligheid is aangetast en dat kan ontzettend heftig zijn. Misschien bent u de hele dag op uw hoede en schrikachtig? Ook dat kan stalking met u doen. Het is dus belangrijk dat u op tijd actie onderneemt.

Wat te doen bij stalking?

Reageer niet op de berichten die u krijgt en neem eventueel een tweede telefoonnummer als u telefonisch lastig wordt gevallen. Houd het oude nummer wel aan, zodat u later bewijs heeft. Leg alles vast: maak screenshots of eventueel opnames. Zorg dat u er niet alleen voor staat en steun hebt van familie en/of vrienden. Wilt u meer tips? Kijk dan op de pagina van Slachtofferhulp Nederland over stalking.

Het belangrijkste is uiteraard dat de stalking stopt. Een belangrijke stap hierin is het doen van aangifte bij de politie en hulp zoeken bij een particulier recherchebureau.

Stalking strafbaar feit? Jazeker

Sinds 2000 is stalking namelijk strafbaar. Officieel spreekt het wetboek van ‘belaging’. Dit betekent echter niet dat u ook fysiek belaagd hoeft te worden. Ook via bijvoorbeeld sociale media is stalking strafbaar. Stalking is een zogenoemd klachtdelict. Dit betekent dat de politie een verdachte niet op eigen houtje mag vervolgen of een onderzoek mag instellen. Als slachtoffer moet u altijd expliciet aangeven dat u wilt dat de verdachte vervolgd wordt door het doen van aangfite. Dit komt omdat u vaak privacygevoelige informatie aan de politie moet overhandigen als de dader vervolgd wordt. De keuze is dus aan u.

Straf bij stalking

Omdat stalking een strafbaar feit is, zijn er verschillende mogelijkheden die de politie en het openbaar ministerie hebben. Een dader kan een straat- en/of contactverbod opgelegd krijgen. Hij of zij mag dan niet bij u in de buurt komen en ook geen contact opnemen. Daarnaast is een flinke straf mogelijk: een maximale straf van 3 jaar of een geldboete van maximaal 19.500 euro. De straf kan zelfs verhoogd worden tot 4 jaar als iemand los van elkaar meerdere mensen stalkt of in herhaling valt nadat hij/zij is veroordeeld.

Hulp bij uw stalkingszaak?

Voor het doen van aangifte van dit strafbare feit is het belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie voor de politie verzamelt. Maar wat als u niet weet wie uw stalker is? Een recherchebureau kan u helpen met het achterhalen van de identiteit van uw anonieme stalker. Maar ook als u wel weet wie uw stalker is, kunt u ons inschakelen. Veelal stopt de stalking na een confrontatie met de stalker door particulier rechercheurs, zo niet dan kunt u ons uitgebreid opgebouwde dossier gebruiken in een eventuele zaak tegen de stalker. Neem nu contact op, dan maken we zo snel mogelijk een afspraak.