Cameratoezicht werkvloer

Wilt u als ondernemer of bedrijf cameratoezicht op de werkvloer inzetten, dan moet u zich aan verschillende voorwaarden houden. De privacy van uw werknemers speelt hierin een belangrijke rol. Wij leggen u uit wat de regels zijn op het gebied van cameratoezicht en AVG.

Misschien denkt u erover na om camera’s op te hangen in uw bedrijf of organisatie. Bijvoorbeeld om diefstal door klanten tegen te gaan of omdat u het vermoeden heeft dat een of meerdere personeelsleden zich schuldig maken aan bedrijfsfraude. Cameratoezicht kan een preventieve werking hebben, maar ook dienen als bewijs. Het kan dus een slimme zet zijn. Maar hoe zit het nu met cameratoezicht en de AVG?

Cameratoezicht AVG

Waarom is de AVG belangrijk als u cameratoezicht op de werkvloer wilt gebruiken? Dat zit zo: het opslaan van camerabeelden op de werkvloer is een vorm van persoonsgegevens bewaren. U kunt bijvoorbeeld het geslacht en de etniciteit van uw personeel vastleggen. En daar zijn (terecht) strenge regels voor onder de AVG. Gelukkig waren er voor de ingang van de AVG al uitgebreide voorwaarden voor het inzetten van cameratoezicht op de werkvloer. Wij zetten ze voor u op een rij.

De regels voor cameratoezicht op de werkvloer:

  • U moet een zogenoemd gerechtvaardigd belang hebben. Denk aan: het tegengaan van diefstal. Zomaar camera’s op de werkplek ophangen mag dus niet.
  • Het cameratoezicht moet noodzakelijk zijn. U kunt uw doel (bijvoorbeeld bewijs verzamelen) niet op een andere manier bereiken.
  • U moet een privacytoets uitvoeren. Dat betekent dat uw belangen groter zijn dan die van uw werknemers (en bezoekers)
  • De ondernemingsraad (indien aanwezig) moet toestemming geven.
  • U heeft een informatieplicht. De werknemer(s) moeten van tevoren op de hoogte zijn gebracht van het cameratoezicht op de werkvloer.
  • Er is een maximale bewaartermijn van 4 weken voor het bewaren van de camerabeelden van openbare plaatsen. Heeft er een incident plaatsgevonden en gelden de beelden als bewijs? Dan mag u de beelden langer bewaren.

Het kan zijn dat u onder de AVG een DPIA (data protection impact assessment) moet uitvoeren voor cameratoezicht op de werkvloer. Wilt u een verborgen camera ophangen? Dan is een DPIA altijd verplicht.

Het is dus niet zo dat u onder de AVG geen cameratoezicht op de werkvloer meer mag toepassen. Het is nog steeds toegestaan als u daar goede redenen voor heeft. Als u deze goed vastlegt en zich aan de bovenstaande regels houdt, is er niets aan de hand.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

 

Twijfel over cameratoezicht op de werkvloer?

Weet u nog niet zeker of u gebruik wilt maken van cameratoezicht op de werkvloer? Bijvoorbeeld omdat er misschien ook wel andere opties zijn om uw doel, zoals bedrijfsdiefstal tegengaan, te bereiken? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Samen bekijken we de verschillende opties die u heeft.