Overweegt u als bedrijf camera’s te plaatsen? Dan is het belangrijk te weten dat u zich aan de regels cameratoezicht op de werkplek moet houden. U mag dus niet zomaar camera’s in uw winkel of pand ophangen. Recherchedienst Nederland zet de voorwaarden voor u op een rij.

Waarom cameratoezicht werkplek?

Cameratoezicht op de werkplek kan om verschillende redenen een goed idee zijn. Het kan een effectief middel zijn om diefstal tegen te gaan. Van klanten, maar ook van uw eigen personeel. Interne bedrijfsdiefstal komt helaas nog steeds vaak voor. Denk aan medewerkers die een greep uit uw winkelkassa doen of producten, zoals kantoorartikelen stelen. Of wat denkt u van vernieling van eigendommen uit uw bedrijf of winkel?

Waarom cameratoezicht werkplek?

Cameratoezicht op de werkplek kan preventief werken, maar ook helpen eventuele daders op te sporen. Daarnaast kunnen camerabeelden als ondersteunend bewijs dienen in een eventuele rechtszaak. Toch mag u als bedrijf niet zomaar een camera in uw winkel of pand ophangen. U moet zich houden aan de regels cameratoezicht. Dit in verband met de privacy van uw medewerkers én klanten. Maar hoe zien die regels eruit?

Regels cameratoezicht

In 2014 werd de Mediamarkt op de vingers getikt omdat ze heimelijk haar medewerkers had gefilmd. Dat was in strijd met de wet. Voor u als bedrijf is het dus belangrijk om te weten wat de voorwaarden voor (verborgen) cameratoezicht op de werkplek zijn:

  • U heeft een gerechtvaardigd belang. Bijvoorbeeld het tegengaan van diefstal
  • U kunt het doel niet op een andere manier bereiken. Het cameratoezicht moet noodzakelijk zijn
  • Uw eigen belang groter is groter dan de belangen en rechten van de bezoekers en medewerkers
  • Het cameratoezicht mag niet op zichzelf staan. Het moet onderdeel zijn van een totaalpakket aan maatregelen
  • Heeft u een ondernemingsraad? Dan moet deze instemmen met het cameratoezicht
  • U moet vooraf het cameratoezicht melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens
  • Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat er cameratoezicht is. Bijvoorbeeld door het ophangen van borden
  • U mag de beelden niet langer dan noodzakelijk bewaren (max. 4 weken, als er geen incident is geweest)

Bron: Autoriteit persoonsgegevens

Meer weten over cameratoezicht op de werkplek? Lees dan deze do’s en dont’s.

Cameratoezicht werkplek of andere optie?

Denk u na over het inzetten van cameratoezicht op de werkplek? Bijvoorbeeld omdat u het vermoeden heeft dat er sprake is van interne diefstal in uw bedrijf? Denk dan eerst na of cameratoezicht de enige manier is om hier achter te komen (zie de regels cameratoezicht). U kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen een bedrijfsfraude onderzoek te laten doen.

Vraag advies aan een expert

Twijfelt u over het inzetten van cameratoezicht? U kunt altijd contact opnemen met Recherchedienst Nederland voor advies. Wij kijken dan wat de beste mogelijkheid voor u is.