Bijna elk bedrijf krijgt er vroeg of laat één of meerdere keren mee te maken: interne bedrijfsfraude. Een hoge kostenpost. Maar welke 4 vormen van werknemersfraude komen het meest voor? Recherchedienst Nederland vertelt u er meer over.

De kosten van interne fraude

Volgens de MKB Servicedesk worden 2 van de 10 bedrijven in Nederland minstens eens per jaar slachtoffer van interne fraude. Wereldwijd kost werknemersfraude bedrijven maar liefst 5% van de omzet (Bron: ACFE). Het is dus geen kwestie van net dat beetje pech hebben, het kan elk bedrijf overkomen. Er zijn vele manieren waarop werknemers interne fraude kunnen plegen. Recherchedienst Nederland zet de populairste op een rij:

Bedrijfsdiefstal

Dit is de meest voorkomende vorm van interne fraude. Werknemers nemen ongezien stapels printpapier en andere kantoorartikelen mee naar huis. Doen een greep uit de kassa in uw winkel. Of wat denkt u van het onterecht geven van korting aan vrienden en familie? Er zijn ontzettend veel manieren om bedrijfsdiefstal te plegen en de kosten kunnen flink oplopen.

Declaratiefraude

Declaratiefraude, ook wel tijdfraude genoemd, is een andere veelgebruikte manier van het plegen van werknemersfraude. Deze vorm kan lang onopgemerkt blijven en is lastig te controleren. Werknemers kunnen bijvoorbeeld niet-gewerkte uren in het systeem zetten en declareren. Of allerlei privé-aankopen doen of diensten afnemen op kosten van het bedrijf. Sjoemelen met de hoogte van de rekening komt ook regelmatig voor.

Onterecht ziekmelden

Onterecht ziekteverzuim hoort ook onder de kop interne fraude. Het kost een bedrijf ontzettend veel geld als werknemers onterecht thuiszitten. Zo kan het gebeuren dat iemand langere tijd ziek is, terwijl hij of zij helemaal niet zo ziek blijkt te zijn. Of iemand zegt helemaal niet te kunnen werken door letsel aan een arm, maar blijkt wel flink te sporten in de sportschool. Ook kan een werknemer zich na een conflict op het werk plots ziekmelden of soms zelfs al werkzaam zijn bij een andere werkgever.

Kopiëren en verspreiden gegevens

Als bedrijf verwacht u dat werknemers zich aan bepaalde geheimhoudingsverklaringen houden en niet zomaar gevoelige informatie de wereld in strooien. Bijvoorbeeld door het kopiëren en verspreiden van bedrijfsgegevens. Helaas neemt niet elk personeelslid het even nauw met uw gegevens. Zo kunnen werknemers informatie aan de concurrent doorspelen, waardoor uw concurrentiepositie wordt ondermijnd. De impact van deze interne fraude kan zeer groot zijn.

Slachtoffer van werknemersfraude?

Hebt u het vermoeden dat een of meerdere van uw werknemers interne fraude plegen? Ga niet zelf op onderzoek uit. U wilt tenslotte geen slapende honden wakker maken of de relatie met uw werknemer(s) beschadigen met een eventueel onterechte beschuldiging. Beter kunt u een ervaren recherchebureau inschakelen.

Stop interne bedrijfsfraude nu

Bent u vermoedelijk slachtoffer van werknemersfraude? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Recherchedienst Nederland. Onze rechercheurs hebben jarenlange ervaring met bedrijfsfraude en doen er alles aan om het te stoppen. Neem nu contact op, dan plannen we meteen een intake in.

 

Tip: In dit blog leest u goede tips om bedrijfsfraude te voorkomen.